220410_kopbal

Hapse Boys beloont zichzelf onvoldoende.

Op zondagmiddag 10 april 2022 treedt Hapse Boys 1 in Oploo aan tegen het plaatselijke Excellent. De weersomstandigheden zijn ideaal voor een mooie pot voetbal met een zonnetje en weinig wind. Hapse Boys heeft haar afgelopen twee wedstrijden in winst om kunnen zetten en staat dan ook met veel zelfvertrouwen aan de meet.
De beginfase van deze wedstrijd is aftastend zonder mogelijkheden voor beide doelen. In de 6e minuut een eerste veelbelovende aanval: Nicky van de Wijst passt de bal scherp op de doorgesprinte rechtsbuiten die echter een ondermaatse voorzet in huis heeft waarmee geen Hapse aanvaller aan het werk gezet kan worden. Enkele minuten later laat ook Excellent wat van zich zien: een eerste “schotje” op het doel van Dirk Thijssen maar de bal vliegt ruim over de deklat. In de 13e minuut probeert Emiel Jans het met een poging binnenkant voet op het Excellent-doel maar de bal heeft veel te weinig vaart. De Boys hebben wel het betere van het spel met het meeste balbezit en een veldoverwicht met diverse aanvallende acties. Hiertegenover zet Excellent te weinig. Keeper Dirk Thijssen heeft nog niet te doen gehad. In de 20e minuut wordt de doorgebroken Wouter Peeters Weem onreglementair neergelegd, net buiten de zestien. Bij de toegekende vrije trap weet Rens Thijssen de bal niet hoog genoeg te mikken waardoor de bal strandt op Excellent-benen, hiermee een veelbelovende mogelijkheid teniet doende. Pas na een half uur meldt ook Excellent zich vaker voor het Hapse doel. Een strakke voorzet vanaf rechts wordt door een Hapse verdediger verkeerd geraakt waardoor Dirk Thijssen alle zeilen moet bijzetten om een eigen doelpunt te voorkomen. Verder blijft het naar adem happen als er een terugspeelbal op Dirk wordt gespeeld. Een keer loopt het dan ook bijna verkeerd af: Dirk trapt half naast de bal maar de bal kaatst met kunst en vliegwerk toch naar een medespeler. Op slag van rust weet Hapse Boys toch haar veldoverwicht in een doelpunt om te zetten: uit een stevige aanval vanaf rechts belandt de bal voor de voeten van Sjuul Roelofs die de bal secuur in de uiterste linkerbenedenhoek voorbij de kansloze Excellent-doelman weet te knallen: 0-1. Bijna was het voor het rustsignaal alweer gelijk geworden als de linksbuiten van de gastheren de bal volley uit de lucht neemt uit een lange voorzet. De bal scheert maar rakelings over het Hapse doel.

De tweede helft is nog maar 2 minuten oud of Excellent heeft de gelijkmaker al in de touwen liggen. Hieraan gaan twee onfortuinlijke acties van Dirk Thijssen vooraf. Een hoge voorzet weet Dirk niet vast te houden en caramboleert tot hoekschop. Uit deze hoekschop wordt de bal bij de tweede paal neergelegd en de ingebrachte voorzet is net hoog genoeg zodat Dirk er niet bij kan waarna de Excellent-spits de bal simpel kan inkoppen: 1-1. Excellent start dan ook furieus aan deze tweede helft en overrompelt Hapse Boys daarmee. Een schot van net buiten de zestien verdwijnt rakelings naast het Hapse doel. Maar gaandeweg deze tweede helft helpen de Boys zich weer in het zadel met enkele zeer goede mogelijkheden. De bal vliegt na een vrije trap van Emiel Jans vanaf rechts naast het zestienmetergebied net langs de kruising van het doel van de gastheren. In de 65e minuut “worstelt” Stef Thijssen zich door de Oploo-defensie. Hij knalt de bal prima in de bovenhoek maar de Excellent-goallie heeft een katachtige redding in huis en verwerkt de inzet tot hoekschop. De Boys hadden dus al op voorsprong moeten staan maar het doelpunt valt toch aan de andere kant. In de 70e minuut wordt de Hapse defensie verrast middels een vlotlopende Oploo-aanval waarbij de afronding kiezelhard tegen de touwen achter Dirk Thijssen wordt geknald: 2-1! En als enkele minuten later Rens Thijssen, na goed doorgaan op links, de bal tegen de onderkant van de lat knalt lijkt het voor de Boys weer niet te gaan lukken minimaal een punt uit Oploo mee te nemen. De gastheren worden met de rug tegen de muur gezet door voortdurende voorzetten in de zestien op de lange pinchhitters Stef en Rens. Met uiteindelijk succes! De ingevallen Wouter Thoonen wordt in de zestien hard achterover getrokken voor de neus van de goedleidende scheidsrechter. Penalty. De penalty wordt koel benut door Emiel Jans in de linkerbenedenhoek. 2-2. Hiermee houden de Boys dan uiteindelijk toch een punt over aan deze wedstrijd waar ze gezien de kansenverhouding recht op meer hadden gehad.

Mannen van de wedstrijd: Stef Thijssen, Sjuul Roelofs