231008_HB-EGS1

Hapse Boys buit overtalsituatie niet uit.

Op zondag 8 oktober 2023 staat de derby tegen EGS’20 op het programma voor Hapse Boys. Een bekend gegeven is dat de gasten worden getraind door Michel Kuijpers, Hapsenaar en ook oud-trainer van de Boys.
De beginfase van de wedstrijd start van beide zijden wat aftastend maar langzaam maar zeker ontwikkelt EGS’20 een veldoverwicht. De gasten zijn feller in de duels en hebben daardoor ook meer balbezit. Dit resulteert in de 10e minuut op een eerste vermeldenswaardig wapenfeit: door de druk die de gasten in de duels leggen kan de Hapse defensie de bal niet afdoende wegwerken en kan de EGS-spits de bal vanaf 20 meter van het doel knallen, hard tegen de linkerpaal naast keeper Bjorn Hesen. De terugkaatsende bal wordt door EGS-linksbuiten opnieuw in de doelmond gebracht en de harde kopbal van de EGS-spits zou in de kruising zijn gevlogen ware het niet dat keeper Bjorn Hesen de bal knap tot hoekschot tikt. Het spel speelt zich in het eerste kwartier voornamelijk af op de helft van Hapse Boys dat in deze periode verzuimt om bij balbezit de aansluiting naar voren te zoeken waardoor het voortdurend in de verdedigings-mode blijft. Maar na 17 minuten kan ook eindelijk het eerste gevaarlijke moment voor het doel van EGS worden genoteerd. Een fraaie passeeractie van Mel Hendriks op linksbuiten waarbij hij twee verdedigers zijn hakken laat zien zorgt voor het nodige gevaar in het EGS-doelgebied maar de keeper van de gasten kan Mel’s inzet knap onschadelijk maken. Ook Rens Thijssen op rechtsbuiten wordt steeds vaker gezocht en aangespeeld en kan voor gevaar zorgen vanwege zijn snelheid en voorzetten. Maar het zijn toch de gasten die de score openen na 22 minuten: uit een hoekschop vanaf links wordt de bal niet afdoende weggewerkt uit de verdediging van de Boys waarna de EGS-spits de afvallende bal hard op zijn slof neemt en hard in de linkerbenedenhoek knalt, onhoudbaar voor keeper Bjorn Hesen: 0-1. Ook na deze openingstreffer blijft EGS de bovenliggende partij door feller en beweeglijker optreden zonder voorbij de 20 meter voor het Hapse Boys-doel gevaarlijk te kunnen worden. Toch krijgt Hapse Boys in de 38e minuut een uitgelezen mogelijkheid de stand gelijk te trekken: na een goedlopende aanvalsactie over de schijven Willem Arts en Rens Thijssen belandt de bal voor de voeten van Tom Meijer die zijn vrije scoringskans op 6 meter voor het doel tegen de EGS-keeper op knalt! De slotfase van deze eerste helft blijkt allesbepalend voor het resterende verloop van deze wedstrijd: De EGS-spits wordt diep aangespeeld en kan de bal eigenlijk niet tijdig bereiken omdat keeper Bjorn Hesen op de rand van zijn zestien op de bal duikt en in handen neemt. Echter: de EGS-spits kan een botsing niet meer ontwijken en hij blesseert Bjorn. Uit de ontstane woordenwisseling tussen laatste man Stef Thijssen en de EGS-spits besluit scheidsrechter van Oerle beide kemphanen een gele kaart te geven. En even later is er wederom een onbesuisd spelmoment waarbij dezelfde EGS-spits onreglementair hard inkomt op een Hapse verdediger waarna de scheidsrechter andermaal geel trekt en dus rood voor de EGS-spits waardoor de gasten de tweede helft met 10 man verder moeten.

Om deze reden ontstaat er in de tweede helft een totaal ander beeld van de wedstrijd. Trainer Aarts van Hapse Boys pleegt enkele omzettingen in de opstelling en brengt verse krachten in het veld (Wouter Peeters Weem en Niek Maas voor Wouter Thoonen en Emiel Jans). Het is nu Hapse Boys wat een constante druk zet op het doel van de gasten. EGS’20 tracht onder de druk uit te kunnen komen door een vertragingstactiek toe te passen: opstootjes en voortdurend blessures voor te wenden. Dat levert hen wel diverse gele kaarten op. Maar de Boys kunnen zichzelf verwijten dat er geen snelle aansluitingstreffer wordt gemaakt. Er zit te weinig verrassing in het spel dat ook te weinig breed wordt gehouden waardoor de verdediging van de gasten uit elkaar kan worden gespeeld. De uitblinkende Mel Hendriks op linksbuiten is voortdurend dreigend en trekt steeds 3 verdedigers met zich mee. Maar dan dient er elders ruimte te ontstaan maar dat weten de Boys niet te creëren en te benutten. Daarom duurt het tot de 87e minuut voordat de voor Hapse Boys verlossende gelijkmaker in de touwen ligt. Een verre ingooi vanaf links door Rens Thijssen richting doelmond komt uit de kluts voor de voeten van Stef Thijssen die weliswaar niet hard uithaalt maar voldoende moeilijk om de EGS-keeper het nakijken te geven. 1-1. Ook in de laatste minuten van deze wedstrijd kan Hapse Boys geen vuist meer maken waardoor het eigenlijk te weinig pakt tegen een sterke tegenstander die haar eigen glazen ingegooid heeft.

Na afloop was EGS’20-coach Michel Kuijpers dan ook gematigd tevreden. We begonnen sterk aan deze wedstrijd en hadden winstkansen. Maar ik ben trots op de team dat ze in de tweede helft hebben standgehouden.

Hapse Boys 1 – EGS’20 1  1-1
Doelpunt: Stef Thijssen.
Mannen van de wedstrijd: Mel Hendriks, Stef Thijssen, Rens Thijssen