Hapse Boys organiseerde Jeugdkadercongres 2013.
Op zaterdagmorgen 19 januari heeft Hapse Boys, onder leiding van Martijn Laurant, een bijeenkomst georganiseerd voor alle jeugdleiders, -trainers, -scheidsrechters en verdere vrijwilligers rondom de jeugd van Hapse Boys.
Buitenspel, overtredingen en wangedrag. Dat zijn actuele onderwerpen in het voetbal. Hapse Boys heeft internationaal scheidsrechter Pol van Boekel en internationaal assistent-scheidsrechter Roger Geutjes bereid gevonden om de 60 toehoorders hierover bij te praten in de vorm van een workshop. Daarnaast heeft de hoofdtrainer van Hapse Boys, Paul Cuppen, een workshop verzorgd over het omgaan met groepen. De bijeenkomst werd afgesloten met een presentatie over de gang van zaken rond een Europese wedstrijd door scheidsrechter Pol van Boekel. Tot slot was er nog een loterij met als prijzen diverse sportkleding.
Tijdens de 3 workshoprondes, waarvan de eerste om 09.30 uur begon, werden de groepen verdeeld naar de drie locaties alwaar middels beamer en laptop de presentaties werden gegeven:
1. In de bestuurskamer waar Paul Cuppen zijn presentatie omtrent het omgaan met groepen hield met diverse voorbeelden en interactieve presentaties.
2. In het instructie-lokaal gaf internationaal grensrechter Roger Geutjes een boeiende presentatie met diverse moeilijke buitenspelsituaties m.b.v. diverse filmpjes met spelsituaties uit het nationale en internationale voetbal als voorbeeld. De toehoorders konden hieruit hun meningen geven en antwoord krijgen op de talloze vragen.
3. Pol van Boekel gaf in de kantine zijn presentatie over hoe te handelen rondom scheidsrechterbeslissingen bij overtredingen (gele- of rode kaart?). Hij had hiervoor talloze voorbeelden uit de Eredivisie bij zich, waarmee hij interactief kon discussiëren met de deelnemers.
Na deze workshops toonde Pol van Boekel een 10 minuten durende reportage op film met wat er allemaal komt kijken rondom de begeleiding van een tweetal EK-wedstrijden waarbij hij als assistent-scheidsrechter heeft geacteerd naast Bjorn Kuipers in Polen en Oekraine.
Hierna gaf hij nog een boeiende sfeertekening en belevenissen rondom zijn eigen persoon als leidsman op het speelveld.
Hij benadrukt dat de scheidsrechter er niet alleen voor staat. Een goede samenwerking met zijn team (zijn twee assistent-scheidsrechters en de zogenaamde vierde man) is essentiëel. Hiermee worden dan ook concrete afspraken gemaakt. Een voorbeeld: (via de headset staat men in verbinding met elkaar) als een assistent-grensrechter na een overtreding met het advies komt als: “dit is een dikke gele kaart” dan kan hij daar niets mee. Het is OF geel OF rood! Een scheidsrechter moet in een “split-second” beslissen. Een hulpmiddel om bedenktijd “te kopen” is het opbergen van je gele- en rode kaarten in een mapje. Je hebt dan wat meer tijd om over de situatie na te denken. Door het spel zo kort mogelijk op de bal te volgen krijg je de optimale acceptatie van je beslissingen. Dit vergt natuurlijk een behoorlijke fysieke conditie!
Pol is nu 37 jaar oud. Hij is vanaf 2008 internationaal scheidsrechter voor de FIFA. Hij is gestart met internationale landen-wedstrijden te fluiten voor jeugd onder de 19 jaar. Vervolgens steeds een stapje hoger en zijn droom is natuurlijk het fluiten van een Champions League-wedstrijd. Om tot die elite-groep toegelaten te worden is bepaald geen sinecure maar zeg nooit: nooit! In 2012 is hij 17 keer in actie geweest in Europa-League wedstrijden, de laatste wedstrijd was die in Atletique de Bilbao. Je weet pas een paar dagen voor de wedstrijddag welke wedstrijd je mag fluiten. Dit is onder andere om omkooppraktijken tegen te gaan. Je reist dan met je team (6 personen) weliswaar verplicht luxe business-class maar je hebt tal van verplichtingen en weinig tijd voor jezelf om de omgeving te gaan bezichtigen. Dus je kunt het bepaald geen vakantiereisjes noemen!
Hij werkte in 2012 1,5 dag per week voor de Rabobank, de rest voor de KNVB. Pol is de Rabobank dan ook zeer erkentelijk dat ze hem deze mogelijkheid bieden. Er zit wel een verschil in nationaal- en internationaal fluiten. In Nederland wordt je bijvoorbeeld ontvangen door het bestuur van de thuisploeg ter kennismaking e.d. iets wat in het buitenland uit den boze is. Daar wordt je volledig begeleid door een FIFA-official. Pol geeft na iedere wedstrijd in Nederland Fairplay-punten door aan de KNVB. Verder wordt hij zowel nationaal- als internationaal steeds per wedstrijd beoordeeld op zijn prestaties. Die worden periodiek in Zeist besproken, ook met collega’s. Zo blijft het hele scheidsrechterscorps alert en scherp.
Tijdens de vragenronde wordt een vraag gesteld wat hij vindt van de invoering van technische hulpmiddelen. Pol is hier op tegen. Hij vindt: de wedstrijd wordt gevolgd door 4 personen. In de praktijk, en dit is statistisch onderbouwd, maken deze gemiddeld 2 (let wel) cruciale fouten (inzake doelpunten, penalty’s e.d.) op jaarbasis! Het in gebruik nemen van technische hulpmiddelen kost iedere Eredivisie-club tonnen euro’s en dat weegt niet op tegen de voordelen ervan!
Een pikante laatste vraag: a.s. zondag fluit Pol De Klassieker: Ajax-Feijenoord! Welk team heeft zijn voorkeur? Pol kan daar met een gerust geweten op antwoorden: nl: geen van beide. Wie mij gevolgd heeft weet dat ik jaren bij VVV actief ben geweest en die club blijft hij trouw. Hij fluit overigens nog steeds geen wedstrijden van VVV. Hij zegt wel positief gespannen te zijn voor de Klassieker, de eerste wedstrijd na de winterstop. Pol kent alle spelers en gaat zonder vooringenomenheid aan deze mooie klus beginnen!
Na deze boeiende uiteenzetting besluit dagvoorzitter Robèrt Meijer deze bijeenkomst onder dankzegging van Pol van Boekel, Roger Geutjes en Paul Cuppen. Na afloop werd nog gezellig geëvalueerd (het was eigenlijk te kort, zeker voor herhaling vatbaar) maar was iedereen zeer tevreden met deze zeer leerzame ochtend en middag.
©Redactie Boys Talk, clubblad van Hapse Boys.