201004_HB-GB6

Strijdend Hapse Boys ziet zich niet beloond

Van overheidswege mag, in verband met strakkere corona-maatregelen, vanaf donderdag 1 oktober 2020 geen publiek aanwezig zijn bij sportwedstrijden, ook niet bij die van de amateurs. Zo kan het voorkomen dat tijdens de thuiswedstrijd van Hapse Boys tegen de bezoekers uit Groesbeek alleen slechts een handjevol bestuursleden langs de kant aanwezig mag zijn.

De wedstrijd wordt deze zondagmiddag 4 oktober 2020 gespeeld onder weliswaar zonnige omstandigheden maar met een straffe wind die over de lengte van het speelveld waait in de richting van de kantine. Hapse Boys speelt de eerste helft met de wind in de rug. Maar meteen in de tweede openingsminuut weten de gasten uit Groesbeek gevaarlijk voor het doel van Dirk Thijssen te verschijnen maar uit een voorzet vanaf rechts kopt de spits de bal, gelukkig voor de Boys, rakelings naast de rechterstaander. Enkele minuten later ontstaat uit een hoekschop van Groesbeekse Boys een goede mogelijkheid voor Hapse Boys want de bal wordt onderschept en de lange bal bereikt de doorgesprintte Emiel Jans die vanaf de rand zestien uithaalt waarbij de bal rakelings over de lat van de Groesbeek-goallie scheert. De gastheren moeten duidelijk wennen aan het windvoordeel want vele passes op de voorwaartsen zijn te hard of belanden bij de tegenstander. Na 10 minuten valt reeds het eerste doelpunt. Uit een snelle aanval vanaf links met een leep passje op de Groesbeekse linkerspits weet de laatste met een geplaatst schot de bal achter Dirk Thijssen te knallen: 0-1.

In deze levendige en open beginfase van de wedstrijd laat ook Hapse Boys zich regelmatig op de helft van de tegenstander zien. Zo weet Emiel Jans de Groesbeekse keeper tot een uiterste reddingspoging te dwingen nadat hij de bal uit een vrije trap vanaf de zestien ternauwernood over de lat weet te tikken tot hoekschop. En die hoekschop is de opmaat naar de verdiende gelijkmaker: de scherp voor het doel ingebrachte bal wordt attent ingekopt bij de eerste paal door Juul Roelofs. 1-1.

Hapse Boys weet zich steeds beter in de wedstrijd te spelen met aardige acties, met name vanaf rechts, met Rens Thijssen en ook Nicky v.d. Wijst maar de aanvallen stranden deels in pech of er is besluiteloosheid in de afronding. De Groesbeekse gasten doen het wat dat betreft efficiënter want na 20 minuten spelen weten ze met een aanval vanaf rechts opnieuw de voorsprong te pakken middels een intikkertje van de  Groesbeekse spits: 1-2. Hierna blijft de druk op het doel van Dirk Thijssen aanhouden waarbij hij meermalen oplossend moet optreden. Toch kunnen de Groen-Zwarten zich in het laatste kwartier van de eerste helft knap onder de druk uit voetballen en breekt er een goede fase in het spel van Hapse Boys aan. Aardige acties van o.a. Nicky v.d. Wijst en Niek Maas hebben een beter lot verdiend. In de 37e minuut heeft Wouter Peeters Weem een megasolo in huis vanaf links. Hij passeert twee tegenstanders en haalt op de rand van de  zestien uit waarbij de bal helaas net langs de verkeerde kant van de linkerpaal vliegt. Kansen hopen zich op waarbij de grootste voor Stef Thijssen is: uit een uitstekende voorzet vanaf links kopt hij de bal op de deklat boven de Groesbeek-goallie.

Na de thee komen de Groesbeekse Boys beter uit de catacomben. Dit resulteert al snel tot een eerste kans voor de gasten. Uit een snelle uitval weet keeper Dirk Thijssen de ingeschoten bal via tegen de rechterstaander tot hoekschop te verwerken. Maar in de 57e minuut is het raak voor Hapse Boys: uit een geweldige pass van Nicky v.d. Wijst vanaf rechts neemt de doorgesprintte Brian Guntlisbergen de bal perfect mee uit de lucht en in de loop en zijn schot is onhoudbaar voor de Groesbeekse keeper. 2-2. Een prachtig doelpunt!
Er ontspint zich wederom een open wedstrijd waarbij er kansen zijn te noteren aan beide zijden. Rens Thijssen heeft op rechts een goede mogelijkheid maar is besluiteloos waarna hij ook nog de bal te ver voor zich speelt waarmee de kans teniet gaat. Een treffer van Groesbeekse Boys wordt vanwege buitenspel teruggefloten en ook Wouter Peeters Weem komt vanuit vermeend buitenspel alleen voor de keeper. Niek Maas speelt een sterke verdedigende partij op een tegenstander die in deze fase weer steeds meer begint te drukken op het Hapse doel. Maar ook de gastheren krijgen kansen: Rens Thijssen komt net een teenlengte te kort bij een goede steekbal vanuit het middenveld waarbij de goallie van de gasten een goede redding in huis heeft. In het laatste kwartier wordt het spel van beide zijden steeds opportunistischer om een beslissende voorsprong te forceren. En die komt voor de gasten. De hoog ingebrachte bal van de Groesbeekse middenvelder vanaf links valt in de 80e minuut, gedragen door de wind, via de rechterpaal binnen: 2-3. Een uiterst ongelukkig tegendoelpunt. Hierna krijgt Hapse Boys nog wel enkele kansjes maar er is te weinig overleg en/of overzicht bij de veroverde mogelijkheden. De genadestoot volgt in de 40e minuut: een lange pass vanuit het middenveld van Groesbeekse Boys op de rechtsbuiten biedt de laatste de mogelijkheid vanaf de rand van de zestien de bal verwoestend in de linkerwinkelhaak boven Dirk Thijssen te knallen. Een prachtig doelpunt: 2-4!

Hiermee eindigt een boeiende, spannende maar ook sportieve (scheidsrechter Rachid Hajo hield de kaarten op zak) wedstrijd in een geflatteerde nederlaag voor Hapse Boys.

Ware het niet zo’n absurde corona-situatie zijn geweest momenteel in den lande, was de opmerking bij deze wedstrijd: “het thuisgebleven publiek krijgt ongelijk” zeker op zijn plaats geweest!

Hapse Boys – Groesbeekse Boys 2 – 4

Doelpunten: Sjuul Roelofs, Brian Guntlisbergen

Mannen van de wedstrijd: Brian Guntlisbergen, Nicky v.d. Wijst, Niek Maas.